Duke i rritur ata në mënyrën e duhur
24. Janar E Enjte

‘Korrigjo birin tënd, ai do të japë rehatinë’ Fjalët e Urta 29:17 NKJV

Nëse një fëmijë i korrigjuar të sjell ty rehati, një fëmijë i pakorrigjuar do të të sjellë parehati. Ti nuk mund t’i marrësh asgjëkundi me vete dhe as nuk mund t’i lësh diku tjetër. Salomoni thotë: ‘Ai që e do [birin e vet] e korrigjon me kohë’ (Fjalët e Urta13:24 NIV, Botimi 1984). Abuzimi ndaj fëmijëve është i dënueshëm – dhe po ashtu edhe lënia pas dore e fëmijëve. Pa disiplinë, ti e kushtëzon fëmijën tënd që të ndërtojë një jetë që do të të sjellë dhimbje koke. Kur ata të ndalohen prej policisë se kanë ecur me shpejtësi apo kur banka t’i kontaktojë se përse nuk e kanë paguar kredinë, një shpërthim zemërimi nga ana e tyre nuk ka për t’i shpëtuar nga përgjegjësia.. Të lutem mendo për të ardhmen e tyre! Perëndia i disiplinon fëmijët e Tij; a mos je ti më i mençur se sa Ai? Bibla thotë: ‘Çdo ndreqje, pra, aty për aty, nuk duket se sjell gëzim, po hidhërim; por më pas u jep një fryt drejtësie’ (Hebrenjve 12:11 NIV, Botimi 2011). NJë dy vjeçar që bërtet “Jo!”, mund të duket sot i lezetshëm, por prit derisa të shkojë shtatëmbëdhjetë dhe të shajë si një marinar i dehur. Bibla thotë: ‘Marrëzia lidhet me zemrën e fëmijës, por shufra e korrigjimit do ta largojë prej saj’ (Fjalët e Urta 22:15 NLT). Rrebelimi është pjesë e ADN-së tonë dhe është puna jote që ta nxjerrësh atë jashtë. Kur një prind thotë: ‘Kjo më lëndon mua më shumë se sa ty’, çfarë do të mendojë një fëmijë rebel? ‘Epo, le të ndërrojmë vendet pastaj!’. Po, është e vështirë që t’i disiplinosh ata kur koha jote me ta është aq e kufizuar; por e ardhmja e tyre është në duart e tua. Një fëmijë pa kufij është si një shtëpi pa mure. Është si të jetosh në një vend-parkim; nuk ka asnjë mbrojtje nga ndikimet e jashtme. Askush nuk ndjehet i sigurt. Prandaj, fol sot me Perëndinë. Ai është një atë – Ai ka fëmijë që janë të Tijët dhe Ai do të të ndihmojë që t’i rrisësh ashtu siç duhet të tutë.